Yin Yang en meridianen

Yin Yang

In de Chinese filosofie is het concept van yin en yang erg belangrijk.
Yin genereert yang en yang genereert yin. Ze zijn cyclisch van aard met een versterking van de ander. Je kunt dit ongeveer vergelijken met rusten als je hard hebt gewerkt en daardoor beter in staat bent om harder te werken omdat je goed bent uitgerust.

Yin en Yang zijn geen absolute waarden, maar ze bestaan alleen in relatie tot elkaar. Iets kan pas yin of yang genoemd worden wanneer men het vergelijkt met iets anders. Er is geen absoluut donker of licht; in de nacht wanneer het donker is, kan men toch zien en overdag zijn er altijd schaduwen.
Goed bestaat alleen als slecht bekend is. Als je ontspannen bent, zal er toch een bepaalde mate van activiteit in je lichaam zijn. Zelfs als we heel actief zijn, zullen er nog steeds momenten van rust zijn; anders zouden we niet in staat zijn om verder te gaan.

Het werken met de serie 12 orgaan- meridiaan oefeningen helpen om de bewegingen van Yin en Yang beter te begrijpen.

Volgens de Chinese filosofie spelen de wetten van het universum op dezelfde manier op kleinere schaal ook in ons lichaam.
Yang = Hemel, licht, ordelijk,  warm, geest, ideeën,  inspiratie,  richting, actief, omhoog.
Yin = Aarde, zwaar, chaotisch, koel, dicht, praktisch, fysiek, passief, naar beneden.

Doe mee met een YinYang-Tekenmeditatie; door qigong-oefeningen en bepaalde teken-bewegingen leer je het principe van yin en yang te verklaren en ervaren. Aan de hand van geleide visualisaties maak je een yin en een yang- landschap. Kijk ook bij  Tekenmeditaties

Meridianen

Volgens de traditionele Chinese geneeskunde circuleert levensenergie (Qi )door het lichaam door specifieke met elkaar verbonden banen. Deze banen worden meridianen genoemd.

Om de energie effectief te kanaliseren, moeten de meridianen open, sterk en veerkrachtig zijn. De fysieke effecten werken in op de zenuwen, lymfen, cellulair niveau, etc, op het hele lichamelijke gestel.

Er zijn 2 groepen meridianen in ons lichaam:
de 12 orgaan meridianen gerelateerd aan de organen en
de 8 buitengewone meridianen gerelateerd aan de externe organen zoals botten, spieren, zenuwsysteem en bindweefsel.

We bundelen de kracht van hemel en aarde door de 8 buitengewone meridianen naar de Dantiën toe. De Dantiën is het centrale energiecentrum en zwaartepunt van je lichaam.
Van daar uit verplaatst het zich naar de organen in je lichaam.

De serie oefeningen “Between heaven and earth” zijn voor de 8 buitengewone meridanen. Ze helpen om de meridianen te stimuleren en in een goede verbinding te staan met de energie tussen hemel en aarde. De energievelden in en rond je lichaam worden gereinigd, vernieuwd en in balans gebracht.